ישנן שאלות מפליאות ביחס שבין הפשטות שלהן לבין הקושי לענות עליהן. אלו שאלות המעמידות את השואל בפני עובדה שמובנת לו לחלוטין מחד, אבל אין לו יכולת להסביר אותה במילים מאידך. הנה אחת כזו: מדוע אני, יחד עם אחוז ניכר מתושבי כדור הארץ, אוהב כל כך לראות כדורגל?
התשובה, כאמור, ברורה לי לחלוטין אבל קשה לי לנסח אותה במדויק. מה שניתן לעשות במקרים כאלה הוא להתחיל לכתר את השאלה, להניח סביבה טבעת של מחשבות ורעיונות, וככל שזו מתהדקת, דבר-מה במרכזה עשוי להתחיל להתבהר (מהלך דומה מבחינות מסוימות, אגב, לזה שמתרחש בכתיבת שירה, שם המילים מתגודדות סביב דבר שלא ניתן לנסחו). טבעת כזו אני רוצה לנסות ולהניח כאן.
נתחיל.
קרב: המטאפורה הבסיסית של משחקי הכדור הקבוצתיים היא קרב בין שני מחנות. אפשר לראות את כולם כואריאציות, כגילומים שונים של נושא-העל הזה. מבין כל אלה, הכדורגל הוא זה שמנציח את ואריאציית הקרב האפית, המסעירה מכולן: קרב שדה בין שני חיילות רגלים. אחראים לכך בראש ובראשונה ממדי המגרש העצומים וכמות השחקנים הגדולה בכל קבוצה ביחס לענפים אחרים. מבט מלמעלה על מגרש כדורגל רגע לפני שריקת הפתיחה מגלה שני צבאות ערוכים זה מול זה, נכונים להסתער. זהו חזיון שיש בו מן המונומנטלי, עוצר הנשימה.
אישי/קבוצתי: כדורגל הוא משחק קבוצתי, אבל הוא מורכב מאינספור קרבות מרים של אחד על אחד או בין קבוצות קטנות. הצפיה במשחק הכדורגל היא תנועה מתמדת בין ראייה כוללת של שדה המערכה לבין ההתמקדות בעימותים מקומיים: קיצוני מנסה לעבור מגן ולהגביה לרחבה, חלוץ מקבל כדור ומנסה לייצר לעצמו מצב בעיטה, מלחמה על כדור ליד דגל הקרן, משולשים במרכז השדה בנסיון למצוא פרצה, שוער מול חלוץ וכו'. כמו בסרט הוליוודי, המבט מדלג בין לונג-שוט של שדה המערכה כולו לבין קלוז-אפ על שני לוחמים יריבים. המעברים הללו יוצרים חווית צפייה קרובה, מעורבת מאוד שמזכירה בריגוש שלה את חווית הקריאה באיליאדה הבנויה אף היא כרצף של מעברים בין תאורי שדה הקרב לבין פרקים המתמקדים בעימות בין שני גיבורים: הקרב בין פריס למנלאוס (שיר שלישי), גבורות דיאומדס (שיר חמישי), הקטור מול איס (שיר שביעי) וכן הלאה עד הקרב הגדול בין הקטור לאכילס (שיר עשרים ושתים).
צפיפות: למרות ממדי המגרש העצומים, כדורגל הוא אחד המשחקים הצפופים ביותר מבחינת היחס בין מספר השחקנים לגודל המגרש [מעניין אגב בהזדמנות לבחון את היחס הזה כמדד כללי לסיווג משחקים – יש לי תחושה שהוא יהיה מלמד]. מידת הצפיפות הזו משתנה ממשחק כדורגל אחד למשנהו בהתאם למערכים של הקבוצות ולפערי האיכות ביניהן אבל ככלל, במשחק בין שתי קבוצות שקולות שעולות במערכים מאוזנים, מדובר במשחק צפוף מאוד. ברגע ששחקן מקבל את הכדור יש מולו מיד שחקן אחר והשטח הפנוי אליו ניתן לברוח הוא מצומצם מאוד. התופעה הזו מכתיבה דינמיות עצומה, מעברים תכופים מצד לצד וריבוי של מאבקים אישיים שהופכים את הצפיה לאינטנסיבית מאוד.
יתרון: יתרון של שער במשחק כדורגל הוא יתרון עצום. יתרון של שני שערים הוא כבר כמעט בלתי נתן למחיקה. אחת ההשלכות של העובדה הזו היא שמשחק שלם יכול להיות מוכרע בגלל טעות קטנה שדי בה כדי לתת ליריב את אותו יתרון מכריע. מסירה לא מדויקת שגוררת התקפה מתפרצת, השמטה של שוער, חוסר ערנות רגעי של ההגנה בכדור קרן וכד'. קבוצה יכולה לתקוף בכל מאודה, להיות טובה בכל, ולהפסיד בגלל ארוע חד-פעמי ופעוט כזה. יש מעט משחקי כדור, אם בכלל, בהם קשה כל כך לתקן כמו בכדורגל [גם זה, אגב, עשוי להיות מדד מעניין לסיווג משחקים – מספר הפעמים בהן היתרון עובר בממוצע מצד לצד במהלך משחק, כלומר הקושי במחיקת יתרון]. לכן משחק כדורגל טעון לכל אורכו בתחושת גורליות. כל מהלך יכול להיות מכריע. בכל רגע הכל עשוי להתהפך.
שחמט. באופן מפתיע, אם מניחים בצד את הממד הפיסי, אחד המשחקים שהכדורגל הכי דומה להם הוא השחמט. שני המשחקים הם מטאפורה ישירה לקרב שדה בין צבאות ושניהם גם דומים מאוד משתי הבחינות שצוינו קודם לכן: הצפיפות והקושי במחיקת יתרון. כמו בכדורגל, חלק גדול מן המורכבות והעניין בשח נובע מן העובדה שיש בו המון כלים על שטח קטן מאוד ולכן כל מהלך הוא בעל השפעות גדולות, בלתי ניתנות לחיזוי למעשה, על שדה המערכה כולו. כמו כן, במשחק שח יתרון חומרי, אפילו של רגלי אחד, הוא בדרך כלל יתרון מכריע כשמדובר בשני שחקנים טובים.
תכנון מוקדם. כמו בקרב, כך גם בכדורגל, הפער בין התכנון מראש לבין האופן בו הדברים מתפתחים בפועל הוא הרבה פחות צפוי ונשלט מאשר בענפי ספורט אחרים. כמות השחקנים הגדולה, חוסר האפשרות של מאמן לעצור את שטף המשחק (כמו בפסקי זמן בכדורסל למשל), מספר החילופים המצומצם (שלושה בלבד), טעויות השיפוט הבלתי נמנעות כמעט – כל אלה הם כר פורה לפריחתו של הבלתי צפוי, כלומר החי, החד-פעמי, הגורלי.
תאום. בכדורגל קשה מאוד להבקיע שער. גם קבוצה טובה הרבה יותר מרעותה שתוקפת כל הזמן לא תצליח בדרך כלל להבקיע יותר משערים בודדים. מדוע? כי על מנת להבקיע שער בכדורגל נדרשת מדה עצומה של תאום, של איזון מדויק בין כל המרכיבים; המסירה, ההשתלטות על הכדור, ההתפנות, הכדרור, הבעיטה – די בחוסר השלמות הקטן ביותר אפילו באחד מהם; הרף עין של כדרור מיותר, יציאה לא מספיק מהירה מהמקום, התמקמות לא נכונה ברחבה, מסירה או בעיטה מעט חזקה או חלשה מדי כדי לגרום לכך שהקבוצה היריבה תמנע את הבקעת השער. ה-"אלי-אופ", היהלום שבכתר של תאום שיש בכדורסל, הוא המובן מאליו בכל התקפה בכדורגל שמסתיימת בשער. לכן התוצאות בכדורגל נמוכות כל כך ולכן קשה כל כך למחוק יתרון. לראות מהלך כדורגל יפה שמסתיים בשער נותן בצופה תחושה של השתאות, של פלא, הד רחוק של ההתרגשות העצומה שבעבעה בחזה כשלמדתי לראשונה, כילד, את האיזון הבלתי-נתפש הנדרש מכל מרכיבי הטבע והיקום על מנת לאפשר קיומם של חיים.
אלים. קבוצה יכולה לשחק נפלא ולא להבקיע כי חסר לה אותו מרכיב נוסף של שלמות שמעבר לכישרון ואימון. איזו התלכדות כוללת, טמירה. הכדורגל, במילים אחרות, נותן מקום לאלים. תשעים הדקות של המשחק הם במה עליה הם מוזמנים להתגלות. ההתגלות הזו היא שגב שחיי היומיום אינם תמיד מצליחים להיות ראויים לו. הצפייה במשחק כדורגל היא תזכורת נחוצה, מבריאה, לפתוח את חייך אל מה שמעבר להם.
השתחררות: הקתרזיס הגדול של המשחק הוא כמובן הבקעת השער. אבל הבערה האמיתית שלו, האש הקטנה המכלכלת כל העת את הצופה, נמצאת במקום אחר. כדורגל, כאמור, הוא משחק צפוף מאוד, אבל יחד עם זאת הוא רצוף ברגעים של התעלות בהם שחקן בודד פורץ לרגעים את הצפיפות הזו ודוהר קדימה במרחב פתוח. שחקן מצליח לעבור את השחקן מולו ולפנות לעצמו בכך מסדרון לרוץ בו, מסירה חכמה לשטח ריק מותירה שחקן פנוי המדביק את הכדור ורץ אתו קדימה, טעות של שחקן גורמת לאיבוד כדור שהופך להתקפה מתפרצת – כל אלה ואחרים מביאים אותו הרף של רווחה רגעית מן הצפיפות החונקת. הריצה החופשית הזו עשויה לעיתים להסתיים בשער, אבל לא בכך העניין. בדרך כלל היא מתרחשת בכלל רחוק משם, במרכז המגרש או אפילו בעברו השני – אין לכך חשיבות. רגע ההשתחררות עצמו הוא הפלא הגורם ללב לנתר ולנשימה להעתק בהתרגשות, גם אם הוא נמשך רק הרף עין. ההרף הזה, שכעבור שניות ספורות נקטע, הוא רגע מזכך. אלו הרגעים בם הכדורגל מתלכד בצורה המלאה ביותר עם החיים הצפופים מחובות ואנשים ומוסכמות שבתוכם, ברגעי חסד, מוצא הפרט את חרותו ונע, פרוע וחופשי, על פי טבעו.
נדמה לי שהסיבה הראשונית לכך שרבים מאתנו אוהבים כדורגל נעוצה בכך שבילדותנו שיחקנו את המשחק הזה (כולל סטנגה, שערים קטנים וכו').
כלומר, יש כאן את המימד של ההתנסות האישית.
אני מכיר כמה מעטים שלא מתעניינים בכדורגל, ובלי לבדוק – אני משוכנע שרובם, אם לא כולם, לא ממש שיחקו כדורגל בילדותם (היום קוראים להם "ילדי כאפות").
נוסף לכך, הקטע של להיות אוהד של קבוצה מסויימת הופך אותך לאוהד שרוף של הספורט הזה.
אהבתיאהבתי
תיאור יפה של המתרחש במגרש, וסיכום נאות לחודש המונדיאל. אותי מעניין לצפות במהלך משחק שבו ברורה שליטה של קבוצה אחת, והייראה הנופלת על שחקני הקבוצה השנייה, ומהו המומנטום שגורם להם להשתחרר מהלחץ ולהפוך למכתיבי המשחק. וברמה האישית, לעקוב אחרי שחקן שכשל ומנסה לתקן טעות, ולרדוף אחרי חלוץ שעבר אותו, והאם יכשיל אותו בתסכולו, האם יבצע מהלך הרסני-דפיטיסטי שיביא קללה לקבוצתו. בתוך כל המעמד המקצועני הזה, מרתק, או מאכזב, לחזות בכשלים האנושיים האלה.
אהבתיאהבתי
מקסים.
התגעגעתי.
שובו של האלכס.
שאלה, וסליחה על הבורות: מה זה "אלי-אופ"
מה אתה אומר על כדורגל אמריקאי football – מרוב הבחינות שציינת הוא יותר כדורגל מכגורגל.
את הניתוח שלך ניתן להפוך לכלי כמותי לבחינת משחקי אסטרטגיה במחשב… סטארטאפ?
אהבתיאהבתי
מסכים שההתנסות האישית גם היא חלק מן העניין, אבל אני לא חושב שיש לה מקום מכריע כל כך. היא בעיקר מייצרת את הרצון הראשוני לצפות, אבל משם והלאה, אלו איכויות הצפייה עצמן שמשאירות אותנו מרותקים.
ולדויד – גם האיליאדה רצופה בכשלים אנושיים כאלה של המקצוענים שבגיבורים. דווקא בגלל המקום שיש לאלים בכדורגל והבלתי צפוי הארוג בו, כשלים (וגם שיאים) כאלה הם מעצם העניין. המשחק הזה הוא מקום בו האדם נפגש בכוחות הגדולים ביותר והמפגש הזה מותח את הרוח לקצותיה.
ובאשר לפוטבול אמריקאי – הוא משחק אהוב עלי, ויש בו חלק מן המאפיינים הללו, אבל הוא משחק שונה מאוד ברוחו. הוא מתוכנן הרבה יותר (כולו למעשה רצף של תרגילים), הזרימה שלו נקטעת ללא הרף, עניין היתרון שם הרבה פחות משמעותי ועוד.
אהבתיאהבתי
לאורך כל הקריאה, ממש עד המשפט האחרון, חזרה בי המחשבה "חיים". ואז בא המשפט האחרון 🙂
יופי של התבוננות, תודה.
אהבתיאהבתי
http://www.haayal.co.il/story?id=2631
שווה קריאה מהתחלה ועד הסוף.
אהבתיאהבתי
משעשע וחכם, תודה. כיוונתי לדעת גדולים אני רואה.
עניין רמת האלימות תפס אותי במיוחד. יש בכדורגל באמת איזה אופטימום בעניין הזה, שהוא חיוני גם בהקשר של המטאפורה של קרב.
כך גם עניין מקום החשוב אך לא אבסולוטי של "כוכבי העל" בכדורגל.
מי הכותב, אגב?
אהבתיאהבתי
אוו….
שוטה הכפר הגלובלי, המקוצר לרוב כשכ"ג בדיוני "האייל הקורא", הוא חביב (רוב) הקהל באתר הנ"ל, ותגובותיו ומאמריו מאופיינים בשנינות רבה מבלי להתפשר על רמת התוכן. מבחר מאמריו:
http://www.haayal.co.il/author_Global%20Village%20Fool
החביבים עלי הם המאמר מתגובתי הקודמת, "איפכא מסתברא" ו – "הכל צפוי..".
כאמור בלינק, זהותו נשמרה שנים באתר בגדר סוד כמוס, כאקט חריג באתר. עם התגברות החשש לסגירת האתר, הפך שכ"ג לאחד מעורכיו.
אנקדוטה: אחד מעורכי האתר היה שוקי ניר, אחד ממורי התיכון בו למדתי.
אזהרה: משרד הבריאות קובע כי אתר "האייל הקורא" עשוי לגרום להתמכרות. גור לך.
אהבתיאהבתי
http://hamimlatsim.blogspot.com/2010/10/511-111.html
הפוסט מומלץ אצלי בפנאי.
תודה.
אהבתיאהבתי