הספר הזה הוא ספר מודאג. החל בכותרת המשנה האפוקליפטית – "כיצד השתלטו קונגלומרטים בינלאומיים על המו"לות ושינו את הדרך בה אנו קוראים" דרך 152 עמודים מרוכזים ומפורטים של התבוננות בתהליכים שעברו על עולם המו"לות בששים השנים האחרונות ושינו את אופיו מן הקצה אל הקצה. אבל כשמאחורי מי שמודאג עומדת קריירה מפוארת של מעל ארבעים שנה במו"לות האמריקנית, ייתכן שהספר הזה הוא גם ספר מדאיג.
אנדרה שיפרין משרטט בספר הזה, דרך הביוגרפיה המקצועית שלו עצמו, את דיוקנו של המו"ל הקטן והעצמאי. מו"ל שבעבורו מעשה המו"לות הוא אפיק ביטוי אישי ומנוף לפעולה בתוך התרבות. מו"ל הרואה את עצמו כממשיכה של מסורת עבר מפוארת ושבבחירת הספרים אותם הוא מוציא לאור הוא מחויב לגילויים והפצתם של רעיונות חדשים, גם אם הם חתרניים, קשים לעיכול ובלתי מסחריים בטווח הקצר. תחושת השליחות הזו מייצרת מו"לות נמרצת ואקטיבית מאוד, כזו המאתרת ומגדירה את הנקודות העוורות ואת גבולותיו של השיח הפוליטי והאמנותי ותרה אחר דרכים להרחיב אותם, בין אם על ידי ייבוא כותבים צעירים ומוכשרים מעבר לים ובין אם על ידי הזמנה של ספרים בנושאים מסוימים מאמנים, חוקרים והוגי דעות.
אותה "חיה" מו"לית מגלה בשלב מסוים, מתישהו בראשית שנות השמונים ליתר דיוק, שהעולם סביבה הולך ומשתנה בצורה שהולכת ומותירה לה פחות ופחות מקום. תאגידי ענק משתלטים בהדרגה על ההוצאות הקטנות והעצמאיות ו"בולעים" אותן. תאגידים אלה פועלים בדיוק בצורה ההפוכה – כל עניינם נתון להפקת מירב הרווח מכל כותר וכותר תוך זמן קצר ככל הניתן. את הבנייה הזהירה והסבלנית של קטלוג המהווה את טביעת האצבע הייחודית ועמוד השדרה הפיננסי של ההוצאה מחליפה רדיפה פרועה אחרי רבי מכר. רדיפה המביאה לכך שההוצאות מאבדות את אופיין הייחודי ומתחילות לדמות זו לזו, להתדלדלות הקטלוגים ולחיי מדף קצרים הרבה יותר לכל ספר. חלק גדול מספרו של שיפרין מוקדש לתאור הווצרותו של המצב החדש הזה ולהתמודדותו של בית ההוצאה שלו, פנתיאון, עם התנאים המשתנים עד לפירוקו הבלתי נמנע.
כל זה אולי איננו בגדר רעיון חדש; קינות על חורבן התרבות וקני המידה בעידן של רייטינג וקפיטליזם נשמעות השכם והערב. אך מה שהופך את ספרו של שיפרין למרתק, מאיר עיניים וראוי כל כך לקריאה הוא יכולתו לתת תאור איטי, יסודי, רחב יריעה ורהוט מאוד של התהליך הזה. הוא מביע את דעתו החד משמעית אך זו תמיד עולה מתוך הפרטים עצמם, ללא שמץ של התלהמות או מסקנות והכללות נחפזות. העושר הזה מאפשר לקרוא את ספרו של שיפרין הן כביוגרפיה מרתקת של המו"לות האמריקאית והאירופית משנות הארבעים ועד ימינו והן כמסה פרגמטית על מצבה ועתידה של המו"לות בעידן הקפיטליסטי. כמו כן מזמין הספר הזה את קוראיו להרכיב את משקפיו של שיפרין ולשאול את עצמם כמה שאלות נוקבות גם על מצבה של המו"לות המקומית.
(פורסם ב-28.11.03 ב'צומת השרון')